Koliko dovoljno trebaju biti odškrinuta vrata za Hrvate i Bošnjake !

03.02.2022.


Predsjedništvo HS BiH na svojoj zadnjoj sjednici održanoj 2.2.2022. godine, razmatralo je aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini te skrećemo pozornost na teško stanje u kojem se nalazimo.

Čuvajte RS, poručio je Dragan Čović srpskim političarima pozvavši ih da ipak ostave "dovoljno otvorena vrata i za druga dva konstitutivna naroda".

Koliko dovoljno trebaju biti odškrinuta vrata za Hrvate i Bošnjake kao konstitutivne narode. Zar ta vrata ne bi trebala biti širom otvorena, na cijelom prostoru BiH, kako je to odlučeno 4.7.2000. godine, kada je Ustavni sud BiH donio odluku da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati konstitutivni na teritoriju cijele BiH. Podsjetimo da su za odluku glasali bošnjački i sudci stranci dok su PROTIV konstitutivnosti glasali hrvatski i srpski sudci.

Razgovarati o izmjenama izbornoga zakona u dijelu koji se odnosi samo na FBiH, od strane HDZa u najmanju ruku je licemjerno, dok se u RS podmeću „kukavičja jaja“ koja biraju sami Srbi po nalogu Milorada i Dragana. Ako se HDZ zalaže da Hrvati sami sebi biraju predstavnike u FBiH jednako tako morali bi se zalagati da Hrvati sami biraju svoje predstavnike i u RS.

Sukladno popisu stanovništva 1991. u Banjoj Luci bilo je 29.026 a 2013. godine 5.104 Hrvata, jednako loše stanje je na cijelom prostoru RS i u svim općinama u kojima su živjeli Hrvati u Posavini. Gospodine Čoviću ne zaboravite da je Briševo zbrisano, a tko i na čemu zavidi ovakvim poražavajućim brojkama, jesu li brojke Srba i Bošnjaka jednako poražavajuće na prostoru na kojem Vi stolujete i jeste li zbog toga sretni ili Vam zavide.

Odluke i presude Europskog suda za ljudska prava su zapravo presude Daytonskom Ustavu kao dijelu Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Stoga, pozivamo kreatore da usklade Daytonski Ustav BiH sa odlukama i presudama suda za ljudska prava jer uz ovakav okvir BiH nema snage da sama napravi taj veliki iskorak.
< Najnovije >