Jesmo li spremni na promjene Daytona?

01.10.2021.


Ovih dana možemo čuti kako posebni izaslanik američkog State Departmenta za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer predlaže izmjene Daytonskog ustava te samim tim i izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma. Jesmo li spremni za ovako duboke i korjenite promjene?
Ukoliko se želi i hoće zadirati u promjene Daytonskog mirovnog sporazuma tražimo da se onda krene ispočetka. Teško je graditi ili adaptirati kuću na lošim temeljima, a ovi prijedlozi kao i do sadašnje kozmetičke promjene to potvrđuju. Stoga pozivamo sve da dobro promisle te za dobro svih u Bosni i Hercegovini krenu u korjenite reforme a ne samo zahvate koji će pokrpati par rupa te držati vodu dok majstori ne odu.
Etnički prefiksi nisu odgovorni za ovako katastrofalno stanje u BiH nego oni koji su od nekih dobili mandat da vladaju na način da ruše sva ljudska prava u ime svojih etničkih skupina. Prozivanjem etničkih skupina je prozivanje naroda a narod nije odgovoran nego pojedinci koji prijete odcjepljenjima, novim tornitetima te oni koji nisu spremni priznati da konstitutivni znači samo jedno a to je jednakopravni. Sukladno načelu jednakopravnosti započnite promišljanje i promjene u koje se upuštate.
< Najnovije >